МОЛОДІ МУЗИКАНТИ – ВОЇНАМ-ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ

Вже традиційно, наприкінці березня кожного року, відбувся щорічний звітний концерт учнів Київського державного музичного ліцею ім. М.В. Лисенка у Колонному залі Національної філармонії України. Зазвичай, березневі концерти були приурочені до уродин фундатора української музики, іменем якого названо ліцей, – Миколи Віталійовича Лисенка. Але цьогоріч, в умовах тривалої військової агресії в бік України, звітний концерт присвячений воїнам, що захищають нашу державність, право на власну мову, культуру, землю та оберігають наших талановитих дітей, які вимушені опановувати виконавську майстерність у надважкі часи воєнного стану. Показово, що діти прагнуть виступати на сцені навіть, при наявності загрози ракетних обстрілів, але на щастя сигнали повітряної тривоги не перервали концерту і глядачі змогли насолодитись виступами цвіту української нації. Концертну програму представили публіці лауреати міжнародних конкурсів, хорові колективи та камерний оркестр ліцею.

Відкрити концерт своїм виступом випала честь Хору хлопчиків та юнаків під проводом художньої керівниці та диригентки – Марії Коваль. Вони виконали твори Ганни Гаврилець і корифеїїв української хорової музики – Миколи Лисенка та Миколи Леонтовича. Далі ініціативу перехопив Камерний дівочий хор ліцею, виконавши твори наших сучасників – Олександра Родіна, Пьотра Яньчака та Ганни Гаврилець. Майстерна підготовка учнівського хору з програмою, що складається з творів сучасних композиторів – заслуга художньої керівниці та диригентки хору Юлії Пучко-Колесник та хормейстерки – Віри Шемчук. Величні хорові полотна змінили камерні виступи солістів – лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів, більшість з яких є учнями середніх класів ліцею. Але не зважаючи на свій юний вік, наші артисти вже конкурують з досвідченими майстрами, які щоденно підкорюють сцену Національної філармонії України. Ще не раз ми почуємо їх імена – Ганна Боднарук, Андрій Заходякін, Дем`ян Шиян, Акім Кравченко, Арсеній Кацавал та Владислав Сіраш. Ці юні виконавці популяризують своїми виступами твори Миколи Лисенка, Нестора Нижанківського, Юрія Шамо та інших українських композиторів.

Високий рівень виконавської майстерності учнів ліцею підтверджується грою творів світової класики, які знайомі не лише професійним музикантам, а й пересічним громадянам. Прикладом такого відважного виконання став виступ учня сьомого класу Павла Ульянченка, який виконав Концерт для скрипки з оркестром №1«Весна» з циклу «Пори року» Антоніо Вівальді, у супроводі камерного оркестру ліцею. Цей виступ зачаровував слухачів як своєю віртуозністю, так і весняним настроєм який літав в повітрі у цей березневий вечір.

Фінальним акордом вечора прозвучав Концерт для фортепіано з оркестром №1 (1 частина) Фелікса Мендельсона у виконанні учня п’ятого класу Савви Золотарьова під орудою заслуженого артиста України Сергія Солонька. Концерт написаний двадцятидворічним композитором вдало поєднує класичну форму з романтичними викликами епохи першої половини ХІХ століття. А виклики сучасності ми можемо подолати разом, популяризуючи українське національне мистецтво та підтримуючи захисників України, завдяки яким можуть відбуватись такі прекрасні концерти!

Світлана Матвієнко, Марія Коваль, Сергій Волков  і Хор хлопчиків та юнаків КДМЛ ім. М.В. Лисенка
Камерний дівочий хор КДМЛ ім. М.В. Лисенка
Марія Коваль і Хор хлопчиків та юнаків КДМЛ ім. М.В. Лисенка