28. Музика гідності

18 лютого 2020 року у приміщенні національного інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» відбулась знакова подія, спрямована на підтримку обдарованих дітей у музичній царині мистецтва, які навчаються у КССМШ інтернаті ім. М. В. Лисенка. На пресконференції  відбулось урочисте вручення трьох скрипок від чеського виробника «Strunal Schonbach» моделі «Stradivarius».

 Ідейним натхненником та головною рушійною силою гуманітарного проєкту «28. Музика Гідності» став знаний київський художник, засновник «Gorn Group» – Ігор Редкін. Саме він створив галерею портретів українських музикантів, таких як: Тарас Петриненко, Олег Скрипка, Кузьма Скрябін, В’ячеслав Вакарчук, Руслана, Джамала, «Onuka», «Даха Браха» та інших, що були розпродані на благодійному аукціоні. Сама виставка тривала у стінах агентства з 5 по 25 грудня 2019 року, більшого зацікавлення меценатів вдалось досягти після того, як кожен портрет отримав автограф зірки зображеної на ньому. Саме Олег Скрипка, присутній на пресконференції, був першим, хто залишив свій автограф на портреті. Він відзначив, що дуже важливо підтримувати саме талановитих, обдарованих дітей, які будуть прославляти Україну та розбудовувати майбутнє нашої держави. 

Важливим меседжем даної події була тема симбіозу академічного та популярного мистецтва для досягнення головної мети – підтримки, популяризації та сприяння розвитку спеціалізованих закладів мистецької освіти, які виховують справжніх майстрів світового значення. Доказом високого рівня професійної майстерності та викладацьких традицій КССМШ інтернату ім. М. В. Лисенка, став виступ колишньої випускниці київської десятирічки, а нині всесвітньо відомої української скрипальки, завідувачки кафедри скрипки НМАУ ім. П. І. Чайковського, народної артистки України – Богдани Півненко.  Вона зауважила, що найкращі європейські консерваторії мають власні колекції інструментів, які є національним надбанням кожної країни і нам потрібно брати з них приклад. Для підтримання такої ініціативи пані Богдана пообіцяла у майбутньому подарувати музичній школі скрипку.

Також під час пресконференції директору КССМШ інтернату ім. М. В. Лисенка, доктору культурології, професору Сергію Волкову була передана флейта від української співачки Руслани. У заключному слові Сергій Михайлович наголосив на важливості сучасного меценатства як факту  відродження національних традицій підтримки музичної освіти і виховання, що охоплює не тільки всі рівні мистецької освіти від школи до вищого навчального закладу, але й всі регіони країни. Як досвід презентації практик нематеріальної культурної спадщини України, ця система мистецької освіти є національним надбанням, яку намагаються відтворювати в інших країнах світу. Важливо відзначити безперервність та спадкоємність традицій викладання у системі мистецької освіти, що презентована у КССМШ інтернаті ім. М. В. Лисенка. Яскравим прикладом цього був виступ на пресконференції  Богдани Півненко разом зі своєю ученицею Сандрою Васильковою. Вони виконали твір сучасного українського композитора Ю.Шевченка «Концерт для Учителя і учня». Також продемонструвати свою майстерність мали честь найменші вихованиці-скрипальки школи – Богдана Філатова, Ліза Гордій, Поліна Кравченко та струнний квартет у складі Зоряни Мелявської, Вікторії Єлець, Андрія Гекера та Софії Яцишиної, які навчаються у класі провідного викладача Коренець Ольги Михайлівни. За роки роботи в школі вона підготувала не одне покоління талановитої молоді.

Важливим підсумком проекту «28. Музика Гідності» стало бажання всіх співорганізаторів та учасників продовжувати діяльність у напрямку підтримки обдарованих дітей, що навчаються у закладах мистецької освіти України.