День пам’яті жертв голодоморів

23 листопада 2019 року в Україні відзначався День пам’яті жертв голодоморів. З цієї нагоди у Київському театрі опери і балету для дітей та юнацтва було організовано меморіальну акцію-реквієм “Молитва Катерини”, в якому прозвучала музика видатних українських композиторів Левка Ревуцького, Євгена Станковича та Івана Карабиця у виконанні хору та симфонічного оркестру театру під керуванням В.Плоскіни.

Стрижнем концертної програми вечора став твір І. Карабиця “Молитва Катерини” на слова Катерини Мотрич, до виконання якого долучився Камерний дівочий хор КССМШ ім. М. В. Лисенка (художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Ю. Пучко-Колесник). Цей твір нагадав про страшні часи Голодомору в Україні 1932-1933 років, про ганебні злочини сталінського режиму в Україні і мільйони замучених голодною смертю людських душ.

Від проникливого художнього слова “Золотого голосу України” Ніни Матвієнко, підсиленого дитячими вигуками: “Мамо! Хлібця! Хлібчика дай!..” та вражаючими своєю реалістичністю картинами пісочної анімації, які демонструвалися на великому екрані, ставало моторошно в душі. Багато хто в залі не стримував сліз… Важливо, що в цій акції з ушанування безневинно убієнних голодом та пробудження в людських душах людяності і духовності взяли участь діти, для яких виконання такого масштабного трагедійного кантатно-ораторіального твору стало справжнім уроком Пам’яті, Милосердя і Добра.